(9 feb) Der Müll

Efter fyra veckor och tre dagar i tysk språkskola vågar jag prata mycket mer tyska. Jag vet också att jag oftast säger adjektivändelser och verbböjningen fel, och ibland också satsstrukturen (ibland ska det personböjda verbet vara absolut sist, och ibland inte). Men vafan, jag måste ju prata för att bli bättre på det. Visst måste man nöta grammatikövningar, men om jag inte kan använda det i vardagslivet är det till föga nytta. Och hellre säger jag fel än ingenting när jag vill säga något.
Troligen kommer jag aldrig lära mig att prata tyska korrekt, men vad spelar det för roll? Visst vill jag lära mig ordentligt, men jag måste ju inte eftersom jag - vad jag vet - inte måste använda tyskan mer än här under några månader.

Jag tycker det är roligt att sitta i skolan och slänga käft med andra utlänningar om ett tema som läroboken eller lärarinnan har valt. Igår pratade vi om vädret och klimatet i 2,5 timmar, och jag förklarade att Sverige inte alls bara är mörkt och kallt som många verkar tro, utan i min hemstad är det aldrig mörkt under juni och juli.

Nu snackar vi sophantering och miljötänk som intresserar mig mycket mer än det tyska skolsystemet som vi lärde oss för några veckor sedan. Imorgon tänkte jag berätta att Tetra Pak är en svensk uppfinning, och förklara strategin man kan använda om man vill minska sin egen avfallsmängd (och därmed tära lite mindre på miljön). Den prioriteringsordningen använder jag alltid. Alla borde ha den i åtanke, och ni känner förstås redan till den, men jag upprepar:
1. Köp inte grejen. Saken du vill ha ligger i en förpackning som ska tas om hand, och varan själv blir tillslut avfall.
2. Återanvänd. (Köp begagnat, hyr eller låna). En förpackning eller sak du har kanske du eller någon annan kan fortsätta använda?
3. Återvinn. Sortera förpackningarna och sakerna och lämna till återvinningen.
4. Kasta i soporna.

Men jag undrar hur jag ska förklara detta på tyska.

Kommentarer
Postat av: Deine Rockstoff

Vill bara påminna om att vår egen Silvia har bott i vårt land JÄTTELÄNGE nu och att hon inte riktigt har fått kläm på Svenskan ännu. Så det kan vara lite rörigt det här med språk men du är modig o vågar och det är huvudsaken.

2011-02-14 @ 10:04:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0