(27 feb) Vardagsfilosofi

Daniel trivdes inte i Berlin så han har flyttat hem till Stockholm. Nu bor jag alltså ensam i en tvårummare på 50 kvm, och det är både bra och dåligt jämfört med att dela med Daniel. Nu måste jag anstränga mig för att få sällskap (dåligt) men å andra sidan har jag bott ensam i Stockholm i sju år och är van vid att vara ensam hemma. Så min hemmavardag är ungefär som vanligt, fast i en annan stad.
Jag har så mycket utrymme nu! Kök och två rum är ju tre rum att variera mellan. Så nu njuter jag av att ha så mycket hemmayta att röra mig på, tills jag måste flytta ut och bo på vandrarhem igen. Jag har två sovrum, två arbetsrum och två matrum, kan man säga.

Min tid hittills i Berlin har inte blivit som jag förväntade mig innan jag kom hit. Jag tycker det är sämre och bättre och annorlunda mot mina förväntningar.

Förväntan:
Jag och Daniel skulle bo i ett kollektiv med tyskar och prata och leva mycket tyskspråkigt och socialt i vardagen. Vi tänkte även spela mycket musik och ha bra hemmafester i kollektivet.
Verklighet: Jag och och Daniel bodde i en tvårummare utan andra människor, eftersom det var väldigt svårt att hitta kollektiv med två lediga rum. Nu bor jag ensam i lyan. Det är synd att jag inte har så socialt liv och därmed inte så mycket övar på att prata tyska. Jag har lektion måndag till torsdag kl 9-12 och jag försöker oftast dra med några klasskamrater på något därefter, men det lyckas inte alltid. Så en bra social dag umgås jag till framåt kl 16, och drar sen hem eftersom jag är trött av tyskaansträngningen (helt spontant pratar vi nästan alltid tyska även utanför skolan, fastän engelska är mycket enklare) och av att frysa. Efter siestan brukar jag fastna vid datorn och göra läxor och sen sova.

Så jag har börjat tänka lite annorlunda nu: Den här tiden är nog framför allt en tid för mig att koppla av mer än hemma. Sova mer än 6 timmar per natt (nu har jag ju lyxsovmorgon till kl 0730!), ha mer fritid att improvisera på, vara utomhus mer och låta några timmar gå utan att jag gör något speciellt. Där hemma är jag ganska dålig på det sistnämnda.
När jag kom hem från lindyhop-kursen i torsdags vid kl 23 så började jag surfa runt på vad som finns att se i Berlin (som inte är de vanliga turistmålen) och jag fastnade några timmar i underjorden, bunkrar, kyrkoruiner, Germania, ambassader och annan modern arkitektur. Hemma skulla jag svårligen känna ro i att surfa internet i några timmar.
Så listan på vad jag vill se (och fotografera) blir längre och längre. Jag borde väl börja klara av målen ute i stan istället för att sitta hemma vid datorn. Lite geschwint (som mamma säger. En svenskifiering av tyskans geschwindig=snabb) åkte jag igår några tunnelbanestopp till Judiska muséet och tog några bilder:


Judiska muséet.

Förväntan: Jag skulle vara ute på stan mycket och dra runt och se massor av Berlin och dess barer och konstigheter. Jag hade även tänkt nattklubba massor.
Verklighet: De två första veckorna var jag och Daniel bra på att dra ut på kvällarna och promenera i för oss nya områden och besöka barer. Det var roligt och intressant. Min guidebok och vår nyfikenhet drev oss framåt. Men nu är jag latare och mer hemmakär, och dessutom less på att frysa, så jag stannar gärna hemma.
Hittills har jag väl varit på tre nattklubbar. Jag ska försöka ta tag i det där snart. Men berlinska nattklubbstider är så sena för mig som är van att sova mellan kl 23 och 5. Om jag ska orka nattklubba och dansa till morgonen (som jag gärna vill göra några gånger här) måste jag nog sova några timmar på kvällen, och gå ut vid midnatt. Å andra sidan; Kändaste technoklubben Berghain har öppet från fredagkväll till söndagkväll, så dit kan man gå och dansa en söndag efter en god natts sömn och en rejäl frukost. Det vill jag göra.


Förväntan: Med så mycket fritid till hands skulle jag varje dag öva på att jongolera, styrketrän, lära mig spela Für Alina av Arvo Pärt på piano (jag har t.o.m. ett piano i lägenheten), och annat som jag alltid tänker att jag ska göra kontinuerligt för att förbättra mitt liv.
Verklighet: Jag är som vanligt lat. Jag vill så gärna ha en rutin för att t.ex. styrketräna 15 minuter varje dag utan redskap, men jag har inget system för att komma ihåg och igång. Dessutom är jag som vanligt väldigt dålig på att fokusera.


Förväntan: Vädret här skulle från mitten av februari vara varmt och vårigt.
Verklighet: Nu klär jag mig i fem lager på överkroppen, men ändå fryser jag ofta när jag är utomhus. Kalljävlablåst! Jag är fan less på att frysa! Jag vill vara utomhus och kunna sitta still i solskenet utan att frysa. Jag vill vara utomhus och promenera och se mig omkring och njuta av det. Jag tröstar mig med att det i alla fall är helt torrt på marken, och att det i en vecka har varit soligt.
Idag var första dagen med solsken OCH värme. Jag tog frukostmackorna och kaffetermosen och satte mig i lä i Görlitzer park - 200 meter från mitt hem - och njöt av solvärmen i ansiktet utan att frysa. Det är enkel livsnjutning som jag ska fortsätta med.(22 feb) Blandade bilder

Jag har plåtat ganska mycket, så flukta in några bilder.


Här i stan finns många lekparker, och många av dem har lattjo grejer. Snurrande grejer finns i olika varianter.


Framför allt är pingisbord populära. De är gjorda av robust betong, och näten av metall.


Grovsopor ställer man visst ut på gatan bara. (Men jag vet inte huruvida det är tillåtet.) Denna soffgrupp stod nära min port. Efter några dagar hade den decimerats, och ytterligare några dagar var den helt borta. Jag hoppas och tror att någon tog upp den till sin lägenhet och trivs med den.
Jag undrar hur många jag som får plats i den största tröjan i den butiken.Jag och Daniel äter ofta omelett, och jag provade kombinera med rödkål (som är lila, men blev grön i omeletten).


En morgon var alla ledstångar i en hel tunnelbanevagn inklädda i stickat. Stickad gatukonst har jag sett en hel del av i Stockholm, men inte i T-banan.

I min klass går en arkitekt, och jag som är intresserad av modern arkitektur följde förstås med henne och några andra klasskamrater till den enda byggnaden i Berlin som Le Corbusier har ritat. Den byggdes 1957 och innehåller 530 lägenheter, och alla utom enrummarna är i två våningar. (Le Corbusier anses vara modernismens främste teoretiker och en av dess främsta stilskapare. Han ansåg att ett hus borde uppfattas, konstrueras och produceras på ett rationellt sätt. källa: Wikipedia.)


På vandrarhemmet Baxpax Kreuzberg kan man sova i en Bubbla som står i en sovsal. (Jag skulle istället ha gjort den exklusiv i ett dubbelrum, så kunde jag marknadsföra den hårt och ta bra betalt för en natt i den.)Jag och Daniel var på Computerspielmuseum.
I Friedrichshain finns en tshirt-butik som har öppet till midnatt.

(21 feb) Hade vi fest, eller?

Jag har inte provat många nattklubbar här i stan, men många barer och pubar. Eftersom drinkar och öl är så billigt här går jag gärna ut och provar nya barer, och det finns sannerligen många och olika. Jag bor i det avseendet i ett mycket bra område, för här finns massor av restauranger, barer, pubar, hål i väggen och små snabbmatsställen med god turkisk mat som falafel eller halloumi i bröd.

Jag och Daniel gjorde två roliga, bra och goda rundor i vårt hems närområde Östra Kreuzberg. I lördags hann vi med fem olika uteställen, det ena med underligare inredning än det andra, och jag tackar Daniel och Qype som förde oss till dessa platser.

När jag är ute och reser frågar folk mig ofta vad man äter i landet jag är. Sånt kan jag sällan svara utförligt på eftersom jag sällan prioriterar att äta på restaurang. Jag har inte just tagit del av det tyska köket, eftersom jag lite fördomsfullt (och baserat på vad min tyskalärarinna har sagt) tror att det till stor del består av kött, potatis, surkål och sås, och en sådan meny känns inte särskilt intressant för mig.

Men i fredags ville jag ändå prova något rejält tyskt, så Daniel föreslog att vi skulle äta Schweinhaxe som han hade ätit förut. Javisst, så han fann en rejäl restaurang med högt i tak och mörkbrun träinredning (i stil med Pelikan och Kvarnen), och där fick vi in Schweinhaxe:En vulgärt stor del av en gris, som de hade friterat, och serverade med surkål, lite bröd och senap. En timme senare mådde vi båda lite illa, och jag mådde ännu illare när jag tänkte på Schweinhaxe. Jag hade ätit cirka hälften av allt kött, och då var jag ändå för mätt. Dessutom hade jag ratat nästan all frityr och det tjocka lagret av vitt fett. Köttet var mört och vällagat, men efter 12 tuggor var det ointressant, och då var nästan allt kvar.
Så nu har jag provat en tysk maträtt, och tack det räcker. Jag äter mycket hellre Thai, turkiskt eller Jensskt.

Sen drog vi till Magnet Club och diggade in två konserter, varav Hot club de Paris från Liverpool var jäkligt bra. De snackade mycket och lite uppkäftigt, (men jag tror att de flesta i publiken inte förstod vad de sa på sån stark dialekt) och lirade experimentellpunk. (Jag spanade även mycket på sångarens fina helskägg. Jag sparar för fullt.)


I lördags började vi på Madame Claude som har en speciell uppochner-inredning. Vad är uppåt, vad är neråt?


Sen gick vi några kvarter till baren Farbfernseher med minimalistisk inredning. I den lokalen låg förut en butik som sålde färgtv-apparater, och den skylten sitter kvar på fasaden.

Vi avslutade natten på SO36, där vi dansade i en timme på klubben "Terrabeats - the best of world music"

Vi kan konstatera att Berlinska nattlivstider är senare än Stockholmska i alla fall. På Magnet började första bandet spela kl 0015, och på SO36 började magdansuppvisningen kl 0115. Jag kommer inte många gånger orka festa från kl 20, och hålla igång framåt kl 3 när berlinarna festar som mest. Jag får väl börja senare, helt enkelt.(13 feb) Gott!

Kjoltyg är ett med kärlek lite kvinnohånande ord tycker jag. På kreativ tyska blir det der Rockstoff (plural die Rockstoffe).

Mein Rockstoff var här i helgen och som tur var ville hon inte shoppa, som annars verkar stå högt på kvinnors turistagenda. Vi satsade på god mat, solsken i ansiktena och goda drinkar i stället, och det var mycket bättre än att gå i skuggan av stora monument och i butiker.

Vi fann bästa cocktailrestaurangen bara några hundra meter från mitt hem. Varje kväll från kl 20 serverar de cocktails för bara 3,50 euro. Det är ju otroligt billigt! Hemma kostar en sån lyxcocktail minst en hundring. Och jäklar va goda de var. 4-5 ingredienser och en skiva ananas i ett stort glas. Deras White Russian är den godaste jag har smakat. Vi njöt både frekväll och lörkväll av drinkarna och oss själva, och jag kommer gå tillbaka både med och utan henne.
Friterad halloumi.Maria ville se Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie.
(Jag är mycket nöjd med min nya kamera)


Mellan Checkpoint Charlie och Brandenburger Tor gick vi spontant in på varuhuset Lafayette. Där finns en futuristisk trattspiral som är flera våningar djup. (De vita cirklarna är cafébord där nere.)


Jag tvingade kameran att underexponera bilden på ett annat varuhus på samma gata.

Jag hade i flera dagar varit sugen på palt (eftersom vår lärarinna bad mig berätta om någon svensk maträtt, och jag förstås valde palt), så vi gjorde en paltvariant som Maria döpte till pult. Vanlig paltsmet med stekt kryddig korv och lök som fyllning. Lingonsylt fann jag inte, så jag köpte sur körsbärsmarmelad, och den var med tanke på omständigheterna en godkänd ersättare till Jenskokt lingonsylt. Ja, pult var gott! (Och jag har fyra pultar kvar att njuta som stekta.)


Pult.


(10 feb) Väluppfostrade hundar

I tisdags njöt jag av att solskenet för första dagen värmde i ansiktet. Jag satt på en trappa vid Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche och blundade mot solen och filosoferade om inget och allt förutom Berlins stadsliv. En hund skällde plötsligt en gång väldigt nära mig och jag kom snabbt och lite obehagligt tillbaka till verkligheten. När jag öppnade ögonen gick två lösa hundar förbi mig på trappan och strax efter kom matten som bad mig om ursäkt.

I Berlin (eller i alla fall i de kvarter jag är mest) går de flesta hundarna lösa med sina ägare. Inte bara i parker, utan mitt i stan på trottoarerna, strosar de runt och luktar och ser sig omkring. Hundarna visar inget intresse alls för människor, utan de umgås bara med andra hundar, och jag har aldrig sett något hundbråk. Även om en svensk hund är nyfiken och glad när den reser sig och skäller på en människa kan det vara obehagligt. Här har jag aldrig sett sånt. Ägarna har också bra kontroll över hundarna, så vitt jag har sett. En liten vissling eller rop så kommer hunden genast till ägaren.

I Sverige möter jag sällan lösa hundar, och där verkar hundarna ibland ganska intresserade av människor och arga på andra hundar. Även om det känns lite ovant och obehagligt med lösa hundar i min närhet tycker jag att den berlinska hunduppfostran är bättre eftersom de är friare, lydigare och framför allt fredligare. Jag har lärt mig att hundarna är ointresserade av mig.

Tyvärr bajsar hundarna på trottoarerna också, och hundägarna låter bajset ligga kvar, så kring träd och nära husväggar kan man med fördel titta i marken i stället för på husfasaderna eller sina medmänniskor. Jag trampade en gång i en riktigt stor och nylagd hög, och sen rengjorde jag skosulan i en kvart.

(9 feb) Der Müll

Efter fyra veckor och tre dagar i tysk språkskola vågar jag prata mycket mer tyska. Jag vet också att jag oftast säger adjektivändelser och verbböjningen fel, och ibland också satsstrukturen (ibland ska det personböjda verbet vara absolut sist, och ibland inte). Men vafan, jag måste ju prata för att bli bättre på det. Visst måste man nöta grammatikövningar, men om jag inte kan använda det i vardagslivet är det till föga nytta. Och hellre säger jag fel än ingenting när jag vill säga något.
Troligen kommer jag aldrig lära mig att prata tyska korrekt, men vad spelar det för roll? Visst vill jag lära mig ordentligt, men jag måste ju inte eftersom jag - vad jag vet - inte måste använda tyskan mer än här under några månader.

Jag tycker det är roligt att sitta i skolan och slänga käft med andra utlänningar om ett tema som läroboken eller lärarinnan har valt. Igår pratade vi om vädret och klimatet i 2,5 timmar, och jag förklarade att Sverige inte alls bara är mörkt och kallt som många verkar tro, utan i min hemstad är det aldrig mörkt under juni och juli.

Nu snackar vi sophantering och miljötänk som intresserar mig mycket mer än det tyska skolsystemet som vi lärde oss för några veckor sedan. Imorgon tänkte jag berätta att Tetra Pak är en svensk uppfinning, och förklara strategin man kan använda om man vill minska sin egen avfallsmängd (och därmed tära lite mindre på miljön). Den prioriteringsordningen använder jag alltid. Alla borde ha den i åtanke, och ni känner förstås redan till den, men jag upprepar:
1. Köp inte grejen. Saken du vill ha ligger i en förpackning som ska tas om hand, och varan själv blir tillslut avfall.
2. Återanvänd. (Köp begagnat, hyr eller låna). En förpackning eller sak du har kanske du eller någon annan kan fortsätta använda?
3. Återvinn. Sortera förpackningarna och sakerna och lämna till återvinningen.
4. Kasta i soporna.

Men jag undrar hur jag ska förklara detta på tyska.

(1feb) Bostad, kreativ tyska och rädsla.

Efter två veckor på vandrarhem har jag och Daniel tillslut funnit en lya och flyttat in, och det känns jäkligt bra. Framför allt för att jag slipper fippla med mina saker i och ur väskor som ibland tog för mycket tid och var är den grejen, och ja just ja den ska också med och den är i ett annat skåp. I ett hem har man ju en färdig uppsättning för sina grejer och vet var de är.
Vi ska bo i lyan till i mitten av mars, och eventuellt en vecka därefter. Det beror på om vi vill dela rum igen eller bo socialt på vandrarhem igen eller kanske dra hem eller till Kanarieöarna.
Porten till vår uppgång
Porten till vår uppgångTrappen


Rummet som vi delar till 8 februari. Då får vi varsitt rum.

Området (Östra Kreuzberg) ligger bara 5 km från Brandenburger Tor, men har ännu inte blivit gentrifierat. (Mer om gentrifiering senare). Det är mycket klotter på husen, och gatorna är dunkla. Det är ovant för mig som är van vid rent, fräscht och ljust i staden. Från början tänkte vi nobba lyan p.g.a det. Det var lite läskigt att gå där i mörkret, och så möter man en kille med huvan uppdragen över huvudet. Men vi pratade med dem som bor i lyan, och de sa att området är lugnt och säkert. En vanlig, fredlig människa som går på gatan råkar nästan aldrig ut för något farligt. Här går ensamma tjejer ute på nätterna, och om de inte är rädda så ser jag ingen anledning att vara rädd. Rädslan sitter bara i ens eget huvud, och har inte alltid samband med verkligheten.

Jag trivs bra här i Berlin. Det är otroligt skönt att ha så mycket fritid och så få förpliktelser. Plugget är kl 9-12 måndag till torsdag och en timme eller två med läxor. Första veckan promenerade vi varje eftermiddag efter plugget och spanade in stan i några timmar, sen sov vi en timme, gjorde läxor och åt middag, och sen drog vi ut på kvällen och tog en drink eller två i något område vi inte hade varit i. Klart behagligt liv.
Liknande har vi fortsatt, men nu har jag ro att vara hemma en kväll.

Berlin är en härligt liberal stad. Stora grafittimålningar får vara kvar. Även om en privat fastighetsägare i Stockholm ville betala några konstnärer för att göra en sådan målning skulle knappast konservativa och rena Stockholms Stad tillåta det.

Åkej, klottrade väggar som är fulla av tags tycker inte jag heller är snyggt, men genomtänkta målningar som förskönar en grå vägg är jag klart för. http://johannapaues.blogspot.com/2010/07/fasaden-fardig.html

Vi brukar roa oss med kreativ tyska. Man måste ju ha roligt emellanåt när man pluggar tysk gramatiksatan. Bäst hittills är Rutschschutzschuh som Daniel har satt ihop så fint. Det betyder halkskyddssko och är ett helt korrekt ord enligt både vår tyska lägenhetskamrat och min tyskalärarinna.


Daniel skrev Rutschschutzschuh i snön på Judiska Förintelsemonumentet som är 2711 betongblock.

Jag har uppfunnit ordet Zugglück, vilket är när man kommer till T-banan och måste vänta max en minut på tåget. Tågtur.
En annan variant är att översätta ett svenskt uttryck till tyska, t.ex "slå en sjua" (som enligt min vän Wex betyder att kissa) som blir siebenschlagen. Att ta det lite piano blir etwas Piano nehmen.

Daniel har myntat ett bra ord: Berlin-Fläsche. Det är ett tomt område som bara lämnats utan att någon använder det. Sådana finns det massor av i Berlin, och många av dem är där muren gick, men även helt centralt som en jag såg igår bakom en bio på Alexanderplatz. Den är kanske 20x30 meter med lite vildvuxet gräs, och det området var instängslat. Det är lite konstigt för en svenne som är van vid att varje kvadratmeter i staden är ordentlig och fin.

Jag tycker fortfarande det är svårt att prata tyska, men jag vågar mer och mer. Enligt vår lärarinna har vi lärt oss all grammatik, så nu är det bara att repetera, lyssna, läsa, prata mycket för att lära sig satsstrukturen och nya ord. Tyskarna sätter ju ett verb sist i satsen. Jag har det ännu inte alltid när jag pratar lärt.

Vi är 7 personer i klassen, och de andra är från t.ex. Ryssland, Italien, Frankrike. Vi har några gånger efter skolan hittat på något tillsammans som t.ex. besökt Currywurstmuseet med gigantiska strips och ketchup från taket.Det är så billigt att fika här! I alla fall om man håller sig utanför de dyra kvarteren i centralaste staden. 2 cappucino och 2 fikabröd kostar cirka 50 kr, alltså cirka halva priset mot i Stockholm.

Cocktails och restaurangmat är också billigt. Många barer säljer cocktails för 40-50 kr. Idag fann jag en indisk resturang i kvarteret och den säljer lunch fram till kl 16 för 30 kr. Med sådana priser finns det knappt en anledning att ta sig till en matbutik, handla mat, bära hem den, laga mat och diska hemma.RSS 2.0